Geografisch thema

Leiepark

ID
5971
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5971

Beschrijving

Bij de Leie, ten westen van de Pontstraat aangelegd villapark op gronden van de oude heerlijkheid van Roodhuize waar de familie della Faille in 1847 in plaats van het oude "huys van plaisance" een nieuw eclectisch kasteel liet bouwendoorarchitect L. Minard dat in 1953 op zijn beurt verdween. De gronden werden toen aangekocht door de "Compagnie Immobilière de Belgique" en verkaveld voor prestigieuze villa's in landelijke stijl, bijvoorbeeld nummer 8 naar ontwerp van J. Lippens en nummer 18 naar ontwerp van C. en G. Hoge. Het neogotische toegangshek van hetkasteel met arduinen hekpijlers werd bij de villa nummer 14 hergebruikt. Op de plaats van het gesloopte 19de-eeuwse kasteel werd boven de behouden kelders in 1970 een monumentale witte villa gebouwd. Een deel van het park bleef als gemeentelijk wandelbos behouden.

  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, Deurle.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leiepark [online] https://id.erfgoed.net/themas/5971 (Geraadpleegd op 07-05-2021)