Oudburgweg

Beschrijving

Voornamelijk in de 20st eeuw verkavelde straat met uitzondering van een hoevetje op de hoek met Palepelstraat (nummer 41) met behouden achterin gelegen woonhuis (nok parallel aan de straat) en stallen (nok loodrecht op straat), minstens opklimmend tot begin 19de eeuw. Vermeldenswaard zijn verder drie villa's naar ontwerp van architect G. Eysselinck, namelijk nummer 27, woonhuis en atelier van kunstenaar J. De Sutter gebouwd in 1939 in een voor Eysselinck vrij uitzonderlijke vormgeving met licht hellend zadeldak en parement van breuksteen; nummer 25, zogenaamd woning Dr. Braants, eveneens van 1939 met meer specifieke modernistische kenmerken zoals het plat dak, doorlopende brede vensterregisters onder betonnen vensterbanden en het terras met hoekpijler en buisleuningen; nummer 23, ernaast liggend landhuis gebouwd in 1951 voor Dr. Versichelen en één van Eysselincks laatste landhuizen in typische zakelijke stijl, onder plat dak doch met aangepast grondplan en latere wijzigingen.

• DUBOIS M., Architekt Gaston Eysselinck, onuitgegeven proefschrift Sint-Lukas, Gent, 1973-1974.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen