Centrumstraat

Beschrijving

Vroegere Stationsstraat als verbinding tussen Grote Steenweg en het station op de spoorlijn Gent-Kortrijk, aangelegd in 1839. Oorspronkelijk beboomde landelijke straat uitgegroeid tot dorpscentrum met nieuwe neogotische kerk op de hoek met het na 1920 vrijgekomen dorpsplein bij de steenweg, de pastorie, vroeger gemeentehuis en talrijke winkelpanden. Nummer 5, in kern een 19de-eeuws burgerhuis in omringende tuin was begin 20ste eeuw onder meer zogenaamd "Frans klooster" van de Ursulinnen, thans in renovatie voor politiegebouw. Verderop enkele villa's in grote tuinen (nummer 27). Nieuw gemeentehuis (nummer 8) van 1957 naar ontwerp van architect G. Bohez, op de plaats van het oude gemeentehuis met school, onderpastorie en onderwijzerswoning, van 1872 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, tevens ontwerper van de nieuwe kerk en pastorie.

• Rijksarchief Gent, Fonds Olsene, nr. 185.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen,, Gent, 1982, p. 951-955.