Grote Steenweg

Beschrijving

Deel van de steenweg Gent-Kortrijk, de huidige rijksweg 14, rechtgetrokken in 1720, dwars door de gemeente in noordoostelijke - zuidwestelijke richting. Deel van de steenweg in het dorpscentrum van vroeger Olsen-Dorp, Dorpsplaats of Gouden Leeuwplaats genoemd linkergevel naar de gelijknamige afspanning, met ondermeer een kiosk. Andere afspanningen waren "de Zwaan", " 't Landbouwershuis" en herberg "Damberd", vernield tijdens de zware beschietingen in 1918 en in 1920 heropgebouwd in regionalistische stijl.

Deels onteigend (onder meer de "Gouden Leeuw") in 1970 voor verbreding van de steenweg.

• VANQUICKELBERGE D., Olsene, zo was 't vroeger, Olsene, 1976.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen