Kerkstraat

Beschrijving

Een eerste Leiebrug zou hier aangelegd zijn door Lodewijk XIV circa 1645. In 1876 werd een metalen brug gebouwd die verdween in 1939 bij een eerste rechttrekking van de Leiebochten.

Straat met bochtig tracé en zeer heterogene bebouwing, bij de vroegere kerk zogenaamd "Kerkhoek" met talrijke, thans stopgezette herbergen onder meer "St.-Petrus" (nummer 66), "In St.-Antonius" (nummer 68), "'t Brug- of Veerhuis" (nummer 69), "De drij Klokken" (nummer 71, geboortehuis van kunstschilder M. Huys, zie gevelplaat) en "De Linde" (nummer 78, met bijgebouwde trapgevel in regionalistische stijl in 1936). Rij eind 19de-eeuwse boerenarbeidershuisjes en vroegere café 's van donkere baksteen (onder meer nummer 16-18, 48, zogenaamd "Boldershof") en villa's met voortuinen van circa 1900 met geglazuurd of kleurig bakstenen parement (onder meer nummer 20, 22).

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1116.
  • Herbergnummer, in Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, 1983, p. 96.