Jan Hammeneckerstraat

Beschrijving

Eertijds de Kouter, heden zogenaamd naar de priester-dichter Jan Hammenecker (1878-1932), die in deze straat zijn geboortehuis had (nummer 108). In 1938 werd een gedenkplaat aangebracht aan dit pand en in 1979 werd ter zijner ere een beeld van Christus door L. Verlee opgericht in de onmiddellijke omgeving op de Scheldedijk. Tot midden 19de eeuw schier onbebouwd, zoals blijkt uit de Vandermaelen-kaart (1854) en de Poppkaart (jaren 1860). Op het "Kouterveld" (noordzijde), thans volledig volgebouwd, stond tot 1889 de Koutermolen, een houten oliewindmolen, reeds aangeduid op de Ferrariskaart.

• Heemkundig jaarboek, 1972-1973, nummer 20.
  • HOLEMANS H. en LEMMENS P., Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek, Nieuwkerken, 1987, p. 45.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.