Achiel Van Eechautestraat

Beschrijving

Straat in het stationskwartier, vroeger zogenaamd Nieuwstraat, sinds 1931 Achiel Van Eechautestraat naar de grondeigenaar en zijdefabrikant die in 1883 de straat liet trekken parallel aan de steenweg Gent-Kortrijk. Eind 19de eeuw haast volledig bebouwd.

Nog grotendeels behouden kleinschalige rijhuizen met twee bouwlagen onder zadeldak, van twee tot vier traveeën en met bepleisterde of beraapte parementen, typisch voor het vierde kwart van de 19de eeuw (nummers 7-11, 12-18, 21-31, 33). Voorheen in binnenblok, voormalige zijdefabriek, van 1900, later "Tissage de soieries Leon De Clercq et Cie".

• BOMBEKE M., De kapel van de Ommegangstraat en de familie Van Eechaute, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, L, 1983, p. 127-135.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen