Ardense Jagersstraat-Gottem

Beschrijving

Vroegere Pontstraat, leidend naar de overzet naar Machelen in de wijk Leiehoek, circa 1880 ondermeer met kleine scheepswerf A. De Smet.

Kronkelende straat van Oude Heirbaan doodlopend op het Leiekanaal, een rechttrekking van de oude Leie (1972) waardoor enkele huizen, ondermeer het zogenaamde cijnsgoed "de Kruijncke" van Sint-Baafs, voorheen een omwalde hoeve met toegangsdreef en poort (thans Dreef nummer 1, volledig vernieuwd) in de oude Leiebocht tegenover Machelenkerk, geïsoleerd werden.

De parochiekerk met omringend kerkhof is ingeplant op een kleine heuvel, links van de straat en domineert de Leievallei. Rechts ervan leidde een dreef, thans Polderweg, naar het omwalde zogenaamd "Goed Ter Walle", één van de belangrijke heerlijkheden van Gottem.

Tegenover de pastorie, voormalig klooster van de zusters Maricolen van Deinze (tot 1970) met meisjesschool (nummer 6), opgericht in 1894 onder leiding van bouwkundige en ondernemer F. Langeraert-Santens, uitgebreid in 1907. Gecementeerd parement en centrale beeldengroep. Rechts aanpalend cultureel centrum zogenaamd "De Vlasschuur".

In het veld, gewit pijlerkapelletje op vierkante sokkel, onder pannen zadeldak. Voorgevel met getraliede rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

• GAUBLOMME V. 1978: Gottem, herinneringen uit de tijd van toen, Gottem.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen