Geografisch thema

Burg. van Crombrugghelaan

ID
6030
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6030

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Leernsesteenweg en de gemeente Deurle ten zuiden van de Leie gelegen, aangelegd bij het iets meer noordwaarts verplaatsen van de Leiebrug zogenaamd "Van Crombrugghebrug" in 1912. De eerste brug over de Leie was een houten ophaalbrug met bijhorend brugdraaiershuis (zie Leiehoek nummer 3) gebouwd op initiatief van kasteelheren van Deurle en Vosselare in 1856 ter vervanging van het veer dat hier reeds zeer vroeg moet bestaan hebben aan de Veerstraat, het zogenaamd "Veer ter Ponten". De vaste verhoogde ijzeren brug werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en pas in 1931 heropgebouwd. Ook na de Tweede Wereldoorlog moest ze vernieuwd worden.

Links van de brug circa 1915 een herberg gebouwd (nummer 6), aanleunend bij de verhoogde berm, met één en twee bouwlagen onder geknikt, afgewolfd pannen dak en typisch imitatievakwerk aangegeven door de zijaandaken (rechts met vlechtingen), doch met aangepaste gevels met gecementeerde banden en vernieuwde rechthoekige vensters.

  • VANDEN HEED U., De eerst brug over de Leie tussen Gent en Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLV, 1978, p. 71-79.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burg. van Crombrugghelaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/6030 (Geraadpleegd op 27-01-2021)