Burg. van Crombrugghelaan

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Leernsesteenweg en de gemeente Deurle ten zuiden van de Leie gelegen, aangelegd bij het iets meer noordwaarts verplaatsen van de Leiebrug zogenaamd "Van Crombrugghebrug" in 1912. De eerste brug over de Leie was een houten ophaalbrug met bijhorend brugdraaiershuis (zie Leiehoek nummer 3) gebouwd op initiatief van kasteelheren van Deurle en Vosselare in 1856 ter vervanging van het veer dat hier reeds zeer vroeg moet bestaan hebben aan de Veerstraat, het zogenaamd "Veer ter Ponten". De vaste verhoogde ijzeren brug werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en pas in 1931 heropgebouwd. Ook na de Tweede Wereldoorlog moest ze vernieuwd worden.

Links van de brug circa 1915 een herberg gebouwd (nummer 6), aanleunend bij de verhoogde berm, met één en twee bouwlagen onder geknikt, afgewolfd pannen dak en typisch imitatievakwerk aangegeven door de zijaandaken (rechts met vlechtingen), doch met aangepaste gevels met gecementeerde banden en vernieuwde rechthoekige vensters.

• VANDEN HEED U., De eerst brug over de Leie tussen Gent en Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLV, 1978, p. 71-79.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen