Geografisch thema

Dhoye

ID
6034
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6034

Beschrijving

Straat gelegen in Deinze-Buiten, een gebied met verschillende wijken (Kaleshoek, Grote Kouter, Klepkouter, Hooie en Schave) buiten de vroegere stadsmuren, bestuurlijk afhankelijk van het leenhof van Tielt maar met een eigen baljow. Kronkelende, landelijke straat met verschillende vertakkingen uitkomend op de Wakkense Heirweg en gedeeltelijk parallel met de oude Leie.

Oorspronkelijk bebouwd met verschillende pachthoven gesitueerd in de lage alloviale Leievlakte, aan de rand van de "Grote Deinse Kouter", oondermeer het zogenaamd "Goed te Rammelaere" (nummer 26), opklimmend tot de 15e eeuw en vroeger in bezit van het Sint-Margrieteklooster, thans verbouwd.

In een bocht van de straat, door een populier beschaduwde bakstenen wegkapel.

  • SMITH K. 1986: Over de hoeven van Deinze, Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde LIII, 114-120.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Kapel

  • Is deel van
    Deinze


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dhoye [online], https://id.erfgoed.net/themas/6034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.