Dhoye

Beschrijving

Straat gelegen in Deinze-Buiten, een gebied met verschillende wijken (Kaleshoek, Grote Kouter, Klepkouter, Hooie en Schave) buiten de vroegere stadsmuren, bestuurlijk afhankelijk van het leenhof van Tielt maar met een eigen baljow. Kronkelende, landelijke straat met verschillende vertakkingen uitkomend op de Wakkense Heirweg en gedeeltelijk parallel met de oude Leie.

Oorspronkelijk bebouwd met verschillende pachthoven gesitueerd in de lage alloviale Leievlakte, aan de rand van de "Grote Deinse Kouter", oondermeer het zogenaamd "Goed te Rammelaere" (nummer 26), opklimmend tot de 15e eeuw en vroeger in bezit van het Sint-Margrieteklooster, thans verbouwd.

In een bocht van de straat, door een populier beschaduwde bakstenen wegkapel.

• SMITH K. 1986: Over de hoeven van Deinze, Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde LIII, 114-120.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen