Gentsesteenweg

Beschrijving

Deel van de steenweg Gent - Kortrijk, rechtgetrokken circa 1720. Vroeger zogenaamd Rodestraat naar het leen van Rode met foncier zogenaamd "Hof van Rode" tussen de steenweg en de Leie (zie nummer 53). Belangrijke verkeersader leidend van de grens met de hoofdgemeente Deinze naar de deelgemeente Astene. Uiterst gunstige ligging tussen de Leie (ten noorden) en de spoorlijn van Gent naar Kortrijk (ten zuiden) voor industriële vestigingen vanaf eind 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. De meeste industriegebouwen staan thans leeg of zijn herbestemd. De belangrijkste waren de kinderwagens en speelgoedfabriek "Pericles", de speelgoedfabriek "Beeusaert", de bretellennijverheid "Liebaert" en de maalderij "Moulins des Flandres". Aan de steenweg zelf ingeplante villa's en directeurswoningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen