Gentstraat

Beschrijving

Deel van de steenweg Gent-Kortrijk, deels parallel aan de Leie, van het kruispunt "De Knok" met de Tolpoortstraat tot de vroegere grens met Petegem. Bebouwd met onder meer 19de-eeuwse arbeidershuisjes met twee bouwlagen en twee traveeën, meestal volgens spiegelbeeldschema, met beraapte of gecementeerde parementen (onder meer nummer 77-93). Verder enkele rijhuizen van de jaren 1920 in regionalistische stijl (nummer 106) en 1930 in een zakelijke baksteenarchitectuur (nummer 59-61) of nummer 110 gesigneerd architect Cam. Van Daele en opvallend door zijn plastisch uitgewerkte gevel van baksteen en donkere gecementeerde banden. Het vroegere bureelgebouw van de Rijkswacht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw werd recent gesloopt.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen