Heirbaan

Beschrijving

Noordoost-zuidwest lopende straat dwars over de kouterrug, oorspronkelijk met verschillende achterin gelegen oude hoeven (zie landboek van 1712) toegankelijk via aardewegen, ten noorden gelegen op de grens van de kouter en de alluviale vallei van de Mandelbeek, ten zuiden op de kouterrug zelf, onder meer nummer 20 met enkel behouden woonhuis met oude kern zichtbaar aan linker zijaandak met vlechtingen.

Splitsing met Molenweg, tot 1922 met houten korenwindmolen en roskot. Iets ten noordoosten hiervan, aan de Molenweg, houten oliewindmolen, reeds verdwenen in 1891.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede band, XV, Gent, 1962, p. 97.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen