Kalkhofstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar in 1778 opgerichte kalkbranderij bij de Leie in het kloosterdomein van het vroegere Sint-Margrieteklooster "Bethlehem". Circa 1423-24 hadden enige religieuze vrouwen het verlaten begijnhof van Deinze (13de eeuw-1381) ingenomen en er een kloostergemeenschap opgericht (1438-1578) die na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen naar Gent (Ekkergem) verhuisde. Eind 18de eeuw, onder Frans bewind verkocht onder meer aan de familie Ghesquiere die er later de Ghesquière-doorgang (nu Ghesquièrestraat) doortrok en verkavelde vanaf 1860. De Kalkhofstraat werd getrokken in 1902. Linker straatwand met onder meer een stapelhuis van de Tabaksfabriek Van der Cruyssen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en de Muziekacademie (nummer 25-27). Rechter straatwand met rijhuizen waaronder nummer 8, 18, 20 met beraapt parement.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen