Geografisch thema

Kortrijksesteenweg

ID
6059
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6059

Beschrijving

Verlengde van de Gentsesteenweg op de wijk zogenaamd het Kouterken, onderbroken door een gedeelte van de steenweg op grondgebied Deinze (aldaar zogenaamd Kortrijkstraat), met de parochiekerk van Petegem-aan-de-Leie. Vooral het begin van de straat vormde voorheen eigenlijk het dorpscentrum met kerk, gemeentehuis en school als belangrijkste componenten. In de eerste helft van de 20ste eeuw aangevuld met enkele industriële vestigingen zoals de speelgoedfabriek "L'Americaine" (1924) en de stoomzijdefabriek van B. Seeuws & cie (1924). Het dorpsbeeld verandert grondig de laatste jaren en vooral na de laatste straatverbreding aan de zuidzijde, waardoor de straat nu enkel belang heeft als drukke verkeersader naar Kortrijk.


Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Gemeentehuis van Petegem-aan-de-Leie

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Rusthuis Gesticht van de Heilige Jozef

 • Omvat
  Villa

 • Is deel van
  Petegem-aan-de-Leie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kortrijksesteenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/6059 (Geraadpleegd op )