Geografisch thema

Lucien Matthyslaan

ID
6068
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6068

Beschrijving

Nieuwe straat in de vroegere Brielmeersen. Thans leidend naar het "Museum van Deinze en Leiestreek", een hedendaags museumgebouw met typische geschraagde plattegrond, opgericht in 1979-81 naar ontwerp van de architecten J. VanDriessche, J. Vanden Bogaerde en H. De Witte. De afdeling "Oudheidkunde en Folklore", en "Schilder- en beeldhouwwerken uit de Leiestreek" werden respectievelijk in 1933 en 1942 opgericht door de "Kunst en Oudheidkundige Kring" van Deinze in de vroegere stadstekenschool (Emiel Clauslaan nummer 4). Verderop werd een nieuwe stadshal "de Brielpoort" gebouwd en het stedelijk recreatie- en sportdomein "De Brielmeersen" van 40 ha aangelegd in het vroegere meersgebied tussen de gekanaliseerde Leie, het Schipdonkkanaal en de nieuwe rijksweg.


Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lucien Matthyslaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/6068 (Geraadpleegd op )