Lucien Matthyslaan

Beschrijving

Nieuwe straat in de vroegere Brielmeersen. Thans leidend naar het "Museum van Deinze en Leiestreek", een hedendaags museumgebouw met typische geschraagde plattegrond, opgericht in 1979-81 naar ontwerp van de architecten J. VanDriessche, J. Vanden Bogaerde en H. De Witte. De afdeling "Oudheidkunde en Folklore", en "Schilder- en beeldhouwwerken uit de Leiestreek" werden respectievelijk in 1933 en 1942 opgericht door de "Kunst en Oudheidkundige Kring" van Deinze in de vroegere stadstekenschool (Emiel Clauslaan nummer 4). Verderop werd een nieuwe stadshal "de Brielpoort" gebouwd en het stedelijk recreatie- en sportdomein "De Brielmeersen" van 40 ha aangelegd in het vroegere meersgebied tussen de gekanaliseerde Leie, het Schipdonkkanaal en de nieuwe rijksweg.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen