Martelarenplein

Beschrijving

Het eigenlijke dorpscentrum met op de noordzijde dorpshuizen en het oude gemeentehuis en op de zuidzijde de parochiekerk met ommuurd kerkhof. Reeds in de 16de eeuw was de kerk en het kerkhof omsloten door een brede wal en door een muur aan de noordzijde. De wal werd gedempt in 1774 en vervangen door een muur, de reeds bestaande muur aan de noordzijde werd vervangen in 1854, toen werden ook de hekjes en ijzeren afsluiting tussen arduinen pijlers aan weerszijden van de toren geplaatst. De laatste resten van de wallen verdwenen in 1941-42, tussen kerkhof en pastorie kwam een lage muur. De huidige muur werd nog later aangebracht na verbreding van de straat. Het Heilig Hartbeeld aan de noordzijde van de kerk van de hand van Aloïs De Beule dateert van 1930. Op de oostzijde van het kerkhof herdenkt een oorlogsmonument van 1967 de Slag van Vinkt van 1940; centraal staat een bronzen piëta "Moeder der Martelaren" van beeldhouwer D. Goossens.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 1164.
  • MICHEM F., Vinkt in mei 1940, Vinkt, 1968.