Pintestraat

Beschrijving

Gekasseide dorpsstraat van de kerk in westelijke richting tot de Nazarethstraat. Kleinschalige bebouwing met verschillende, al den niet aangepaste 19de-eeuwse dorpshuisjes van één of twee bouwlagen en meestal drie traveeën, op de oude rooilijn, onder meer nummer 4 (café Gildehuis en vermoedelijk oudste gemeentehuis van De Pinte), 48-50, 49-51. Daarnaast enkele achterin gelegen boerenarbeidershuizen met gewitte gevels en beluikte vensters, onder meer nummer 78. Het hoekpand met winkel en herberg "Sint-Antonius" (nummer 1), tegenover de kerk, in regionalistische baksteenarchitectuur met bekronende trapgevels en barokke oculi, kruiskozijnen en torentjes werd gebouwd in 193 2 (zie gevelsteen) door de heer Viteux en kaderde in de optie om een dorpsplein te creëren. Op de hekpijler van een nieuwe villa, nummer 20, gedenkplaat met opschrift: "het Davidfonds aan Frans De Potter (1834-1904)" als herinnering aan het buitenverblijf "Rust in tijds" van de geschiedschrijver tussen 1891 en 1899.

• DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, , Gent, 1982, p. 286-287.
  • GOEMANNE F - DE POTTER M., Geschiedenis van De Pinte, p. 193-196.