Geografisch thema

Oostvaartdijk

ID
6154
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6154

Beschrijving

De oudste bebouwing op de Oostvaardijk is terug te vinden ter hoogte van het Sas; doch sterk aangepast. Nrs. 389 en. 287 klimmen op tot begin 18de eeuw en maakten vermoedelijk deel uit van het op de hoek gelegen aanpalende Gravenhuis (Mechelstraat nr. 2). Bakstenen lijstgevel met gebruik van kalkzandsteen voor de plint, muurbanden, deuromlijsting en negblokken. Nr. 404 restant van twee traveeën van een oorspronkelijk dubbelhuis van vijf traveeën waarvan de deurtravee uitliep op een dakvenster onder klokgeveltje eindigend op voluten en voorzien was van een getoogde deuromlijsting en een rondboogvenster met imposten; minstens opklimmend tot de 18de eeuw (zie oude postkaart). Het restant bestaat uit de twee linker traveeën op vierkante plattegrond onder steil vernieuwd pannen zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op een grijs geschilderde plint geopend door twee grijs geschilderde, geprofileerde en getoogde vensteromlijstingen. Sporen van de oorspronkelijke daklijst onder de bepleistering. Van de éénlaagse boeren-arbeidershuisjes van drie tot vier traveeën onder zadeldak voornamelijk opgetrokken in de 19de eeuw werden er een groot deel na de Eerste Wereldoorlog vervangen door tweeverdiepingshuizen, de overige werden sterk aangepast: nr. 384 met gevelsteen "PVE / B / ANNO 1822" en nr. 390 met jaarsteen "1883". Nr. 406 is een herenhuis van vermoedelijk eind 19de eeuw. De gevel werd gedecapeerd en de ordonnantie van het gelijkvloers gewijzigd. Nr. 408: voormalige brouwerij en latere bierhandel Horckmans in 1911 overgebracht van de Westvaartdijk (nr. 328).

  • Grimbergen 1914. Vier dorpen in de grote oorlog, Gent, 1994, p. 108-109.
  • MERGAERTS, G., Humbeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nr. 8 en 36.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oostvaartdijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/6154 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.