Hoofdstraat van Westrode genoemd naar Jan Hammenecker (1878-1932), een priester-dichter geboren in Mariekerke en in 1927 benoemd tot pastoor van Westrode. De bebouwing van overwegend vrijstaande eengezinswoningen dateert vooral uit de 20ste eeuw en dan nog voornamelijk uit de tweede helft. De dorps- en/of boerenwoningen uit de 19de of vroege 20ste eeuw die tijdens de eerste inventariscampagne in het begin van de jaren 1970 werden geregistreerd zijn ofwel verdwenen ofwel zodanig aangepast dat de erfgoedwaarde is verdwenen. In het centrum getuigen nog enkele woningen van de vroegere dorpsarchitectuur zoals het nummer 39, kadastraal geregistreerd in 1906 als nouvelle construction in eigendom van Mechelen het Godshuis.
Ter hoogte van nummer 103 staat een Heilige Familiekapel opgericht in 1961 door de familie Van den Bergh-Kerremans naar ontwerp van architect Karel Maes. Het betreft een toegankelijke bakstenen kapel met spitsboogopening.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2018: Jan Hammeneckerstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298560 (geraadpleegd op ).
Een reeks huizen en hoevetjes typerend voor de 19de-eeuwse woningbouw in de streek, namelijk éénlaagse baksteenbouw afgedekt met een zadeldak (pannen), en voorzien van steekboogvormige of rechthoekige muuropeningen.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Jan Hammeneckerstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/106916 (geraadpleegd op ).