Teksten van Sint-Pietersplein

Sint-Pietersplein ()

Dorpsplein van Wezembeek, vroeger Kerkomgang en Kerkplaats genoemd, sinds 1948 Sint-Pietersplein. Als straatring rond de Sint-Pieterskerk lopend, en de kern van het ronddorp vormend. In 1947 werd de weg verbreed ten koste van een deel van het kerkhof, in onbruik sinds de jaren 1930. Op een heuvel gelegen, en daardoor de omgeving beheersend. Het plein met onmiddellijke omgeving werd als dorpsgezicht beschermd in 1982. De vrij homogene pleinwand bestaat uit diverse woningen waarvan verscheidene teruggaan op oude hoeves. Opvallend zijn twee dorpswoningen opklimmend tot de 17de of 18de eeuw (3-4), een 19de-eeuwse dorpswoning (nummer 10), het voormalig Hof te Wezembeek (11-12), Hoeve Verbeert (17-18-19), de pastorie (20). Ten noorden sluit het uitgestrekte kasteeldomein van het de Burburekasteel aan op het Sint-Pietersplein, met zichtas van de kerk naar het diep in het park gelegen kasteel.

Verder is nummer 7 is een aangepast breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Negblokken in hoek links, sterk aangepast, nieuw schrijnwerk en lateien, aangepaste deur, bewaarde blauwe hardstenen lekdrempels. Oorspronkelijk beluikt op het gelijkvloers.

Ernaast (nummer 8) een aangepast breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gecementeerde plint. De drie linkse traveeën vormden vermoedelijk oorspronkelijk een aparte woning. In de zevende travee barok zandstenen rondboogdeurtje, grotendeels vernieuwd.

• CALUWAERTS R. 1988: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 7.3, 12.

Auteurs:  Thomas, Hans