Teksten van Fezelarenstraat

https://id.erfgoed.net/themas/6177

Fezelarenstraat ()

Smal, in zuidelijke richting afhellend steegje tussen de Waversesteenweg (onderzijde Just. Lipsiusplein) en de rivier de IJse. Volgens Vande Putte in 1821 al "Fesselaerstraetje" genaamd. In 1393 was er al een middeleeuwse doorsteek en afwatering gekend op deze locatie. Deze verbond het kerkhof met de IJse en de ten zuiden hiervan gelegen grote vijver aan het huidige Mariëndal. De naam zou afkomstig zijn van deze vijver die een grote gemeentelijke visvijver was (de oudste verwijzingen zijn afgeleid van "Viskaar").

Tijdens de 20ste eeuw werd het steegje in de volksmond "Pagestrekke" genoemd, omdat aan beide zijden van de straat bedrijfsgebouwen van brouwerij De Page gelegen waren. Vandaag rest hiervan ook nog een woonhuis aan de Waversesteenweg. De eigenlijke brouwerijgebouwen aan de westzijde van de straat werden vervangen door een nieuwbouwproject.  De oostzijde wordt ingenomen door (eind 19de-eeuwse – eerste helft van de 20ste eeuw) bakstenen bedrijfsgebouwen van twee tot drie bouwlagen.

  • VANDE PUTTE G. 1995: Rond het Fezelarenstraatje en Mariendal of waarnaar het Pagestrekke je al niet leiden kan, Zoniën 19.4, 190-199.  
  • VANDE PUTTE G. 1995: Rond het Roodhuis en het Pagestrekke, Zoniën 19.3, 121-130.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fezelarenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313686 (geraadpleegd op ).


Fezelaarstraatje ()

Smal straatje dat van de IJse bergop loopt naar het kerkplein (Just. Lipsiusplein).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fezelarenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/106944 (geraadpleegd op ).