Geografisch thema

Kapelsesteenweg

ID
6180
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6180

Beschrijving

Drukke transitoweg met lintbebouwing van Antwerpen naar Bergen-op-Zoom die de grens vormt van Brasschaat en Ekeren. Aan de steenweg: het centrum van het gehucht Donk (grotendeels grondgebied Ekeren) met het Sint-Michielscollege (1930) en de neogotische kerk van het Heilig Hart van Jezus van 1888-1890 naar ontwerp van L. Gife.

Het gehucht Donk omvatte op het grondgebied Brasschaat de kasteeldomeinen zogenaamd "Bisschoppenhof" of "Hof van Baillet-Latour" (kasteel gesloopt in 1936-1938 en domein verkaveld) en zogenaamd "Nieuw ter Borcht" of "Hof van Baron du Bois" in 1946 verkocht aan een immobiliënmaatschappij die het kasteel sloopte en het domein verkavelde. Ook het domein van het "Hof de Vries", gegroeid uit de zogenaamde "Vriesedonkhoeve", werd in 1923 verkocht en herschapen in villagronden.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  IJzeren straatnaambord Katerheidemolen

 • Omvat
  Katerheidemolen

 • Omvat
  Parochiekerk Heilig Hart van Jezus

 • Omvat
  Sint-Michielscollege

 • Omvat
  Villa De Schouw

 • Omvat
  Woning Coerkamp

 • Is deel van
  Brasschaat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelsesteenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/6180 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.