A. Ruzettelaan

Beschrijving

Straat in het verlengde van de J. de Troozlaan tot de grens met Zeebrugge. Voor 1901 grondgebied Uikerke. In 1886 wordt op de Graaf Jansdijk de stoomtramlijn Oostende-Blankenberge aangelegd door de "Nationale Buurtspoorwegmaatschappij", circa 1907 verlengd tot in Heist. Ook de in 1908 afgeschafte spoorlijn Blankenberge-Zeebrugge/ Heist volgde dit tracé. Naamgeving in 1931 naar baron Albert Ruzette, gouverneur van West-Vlaanderen in 1907-1912.

Burgerhuizen en kleine appartementsgebouwen tot drie à vier bouwlagen met voorlanden en soms keldergarages. Tot de oudste bebouwing behoort hotel "La Tempete" zie puilijst van geglazuurde tegels onder de gootlijst (nummer 37) uit het begin van de 20ste eeuw. Art-decogetinte panden voornamelijk uit de jaren 1920: nummers 3, 7, 28, 45 zogenaamd "Les Anémones". Met cottage-inslag: nummer 25. In de trant van de nieuwe-zakelijkheidstijl uit de jaren 1920-1930: nummers 13-15 zogenaamd "Coccinelle" en "Le Gille", 19, 27-29 en 52, met typerende rondboogdeuren en afgeronde erkers en balkons met buisleuningen. Tevens recente appartementsbouw tot acht bouwlagen. Het gedeelte over de J. Gadeynehelling en de M. Devriendtlaan laat zich aan de linker zijde kenmerken door relatief ongeschonden duinen en aan de rechter zijde door appartementsblokken vanaf de jaren 1970 (onder meer nummer 157, zogenaamd "Poseidon" van circa 1976 en nummer 183 zogenaamd "Neptunus" uit de jaren 1970), acht bouwlagen met markerende overhoekse erkers.

Naar de grens met Zeebrugge toe, nummer 195 vakantiecentrum zogenaamd "Duinse Polders", huidig gebouw uit de jaren 1970-1980.

• BILE E., De Straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 155-157.
  • VAN RYSSEL C., Blankenberge, van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, p. 111.