Geografisch thema

Breydelstraat

ID
6184
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6184

Beschrijving

Rechte straat tussen de Bakkers- en de Weststraat, net achter de Zeedijk, gelegen in het historische visserskwartier van Blankenberge. Pas tussen 1749 en 1788 "Breidelstraat"(sic) genoemd, daarvoor gekend als "Fagotstraat", naar de bundeltjes brandhout die voor de deuren van de kleine huisjes werden gestapeld. Vanaf 1897 verwarring met Breydelstraat in officiële documenten, maar oorspronkelijk genoemd naar de vissersterm "breidels" of stalen kabels aan vislijnen. Oorspronkelijke bebouwing bestaande uit lage vissershuisjes, aanleunend tegen de duinen. Circa 1815 worden nog een veertigtal dergelijke woningen geteld in de straat. Bij de rechttrekking in 1897 worden er enkele gesloopt, maar circa 1900 bestaat de basisbebouwing nog steeds uit deze vissershuisjes. Er zijn er slechts twee bewaard, namelijk nummers 10, "'t Huisje van Majutte"en 27. In de eerste helft van de 20ste eeuw worden veel huizen vervangen door annexen voor koetsen van hotels op de Zeedijk aan de noordkant en hotels en vakantiehuizen aan de zuidkant, voorbeeld nummers 39-41, in eclectische stijl. Nu is de straat eigenlijk gereduceerd tot een dienstweg voor de Zeedijk, met hoofdzakelijk garages.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 23-25.
 • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaarten, nummers 84-85.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Visserswoning

 • Omvat
  Visserswoning Majutte

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Breydelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.