Geografisch thema

Consciencestraat

ID
6187
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6187

Beschrijving

Rechte straat tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Van Beersstraat, in het verlengde van de Vissersstraat. Aangelegd in 1888 als de "Verlengde Visscherstraat" (voorstel dateerde van 1874); in 1889 omgedoopt tot de Hendrik Consciencestraat, ter ere van de in 1883 overleden beroemde Vlaamse romantische schrijver. In 1887, nog voor de aanleg van de straat, wordt op het westelijke einde ervan de vismijn gebouwd (aannemers Jozef Cornelis, Oostende en Adolf Andries, Brugge); afgebroken. Voor die datum bestond er een kleine ruimte voor vishandel in de Vanderstichelenstraat, opgericht in 1868. Eind 19de-begin 20ste eeuw, talrijke pensions in de straat, nu nog steeds hotels aan de oostkant. Basisbebouwing bestaat uit herenhuizen en burgerhuizen van eind 19de-begin 20ste eeuw, voornamelijk gecementeerde lijstgevels met neoclassicistische inslag, voorbeeld nummer 11, bel-etagewoning, nummer 22, met bewaard gevelbreed balkon, nummer 27, nummer 32, bewaard balkon en nummer 46. Enkele huizen voorzien van parement van geglazuurde tegels, voorbeeld nummers. 33 en 39, "Villa Pierre Henri". De huizen in deze straat zijn vrij prestigieus (zie nummers 24-26, 42 en 52) in vergelijking met omliggende straten zoals de Parkstraat. Enkele appartementsgebouwen van eind 20ste eeuw.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, pagina's 39-42.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw gedateerd 1929

 • Omvat
  Hotel Tropicana

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistische burgerhuizen

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Consciencestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.