Geografisch thema

De Langheplein

ID: 6188   URI: https://id.erfgoed.net/themas/6188

Beschrijving

Pleintje langs de Vredelaan waarop de Van Maerlant- en de IJzerstraat uitgeven, gecreëerd in 1933-1934 bij de aanleg van de Vredelaan. Genoemd naar de eerste burgermeester van Blankenberge in het onafhankelijke België, Jacobus De Langhe. Het plein wordt aan één kant ingenomen door de gevel van de Rijksmiddenschool, aan de noordzijde zijn er enkele kleinere rijhuizen, waarvan nummers 1-3 bekleed met geglazuurde tegels, in aansluiting met de bebouwing van de Van Maerlantstraat. In november 1987 wordt een monument opgericht ter ere van de strijders van beide Wereldoorlogen, ter vervanging van het standbeeld op de Grote Markt dat bij de heraanleg eerder dat jaar wordt weggehaald. Het beeld stelt een piot van de Eerste Wereldoorlog voor, uitgevoerd door beeldhouwer E. Duriez (Ichtegem).

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 43-44.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Langheplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/6188 (Geraadpleegd op 19-01-2021)