Geografisch thema

de Limburg Stirumstraat

ID
6189
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6189

Beschrijving

Rechte straat tussen de J. De Meyerstraat en de De Smet de Naeyerlaan, doorkruist loodrecht de Mamet- en L. Dujardinstraat. Getrokken in 1900 in het kader van de verkaveling van het Westkwartier, door grondbezitter Graaf Thierry de Limburg-Stirum de Thiennes de Leyenburg (Rumbeke), samen met de J. De Meyerstraat en de Mametstraat of L. Dujardinstraat (geen zekerheid hieromtrent), met de bedoeling er arbeidershuizen op te trekken. Basisbebouwing bestaat uit burgerhuizen met lijstgevels tot vier bouwlagen in vrij traditionele vormgeving, gericht op de 19de-eeuwse vormgeving. Veel gevels bekleed met geglazuurde tegels, voorbeeld nummer 3, nummer 5, nummer 15, gesigneerd door G. Dewispelaere (Blankenberge), nummer 22 met tegels van "Charles Deloof-Ceulenaere - Bruges-BAssin". Nummers 7, 14 en 16 zijn hoge lijstgevels met verzorgde cementering; nummer 7, zogenaamd "Maria-Edmonde" met bewaard houtwerk en convex uitgewerkte gevelbrede, doorlopende erker. Interbellumlijstgevels met bakstenen parement, voorzien van cementering voor banden en ornamentiek zijn: nummer 8, "Mon Abri" van 1924; nummer 11/ L. Dujardinstraat, "Villa Francine", hoekgebouw met appartementen, getypeerd door ovale gecementeerde erkers; nummer 20, "Villa Lucienne", met poortdoorgang; nummer 27, met deels bewaard schrijnwerk en houten kroonlijst op klossen.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 44-45.

Bron     : HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw in art-decostijl

 • Omvat
  Appartementsgebouwen Denise en Villa Julien

 • Omvat
  Hoekappartementsgebouwen uit het interbellum

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: de Limburg Stirumstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6189 (Geraadpleegd op )