Puursesteenweg

Beschrijving

Lange straat vertrekkend vanuit het centrum naar Puurs. Nabij de dorpskern gekarakteriseerd door geconcentreerde kleinschalige lintbebouwing uit de 19de en 20ste eeuw. Verderop alleenstaande bebouwing met enkele bewaarde kleinschalige dorpswoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 312 en 386, beide uit het begin van de jaren 1920, en overblijfselen van rurale architectuur: onder meer nummer 277 en nummer 308, volgens oude foto's eertijds met jaarankers 1636; de helft van het woonhuis en de schuur werden afgebroken zodat enkel de twee laatste ankers bewaard bleven.

K.M.O.-zone nabij de grens met Puurs. Op de hoek met de Breevenstraat: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, naar verluidt van circa 1965, ter vervanging van een kapel van 1845, die werd afgebroken bij de verbreding van de Puursesteenweg en de Brevenstraat.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Bornem, schetsen 1925/17, 1925/20.
  • MOEYERSOMS F., Klein-Brabant mariaal oord, Heist-op-den-Berg, 1992, p. 50-51.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.