Vroenhof

Beschrijving

Vroenhof maakt deel uit van de oude kern van het dorp Geistingen. De straat is genoemd naar het hier gelegen, thans verdwenen Vroenhof, één van de historische hoeven van Geistingen. Waarschijnlijk klom de inplanting ervan op tot de Frankische landname, en was het de residentie van de plaatselijke heer. Het was een allodiaal goed, omringd door grachten, gevoed door de Witbeek. In de onmiddellijke omgeving ervan bevond zich de hoeve, waarschijnlijk het huidige Hoezerhof. De woningen van de lijfeigenen situeerden zich langsheen de huidige Vroenhofstraat. Het goed was voorzien van een kapel en een molen. Waarschijnlijk is het opgegaan in één of meerdere andere hoven en verloor zijn oorspronkelijke belang. In 1442 komt de familienaam Reyner van den Vroenhof nog voor, en in 1588 bestond het gebouw nog, aangezien het voorkomt op een kaart uit deze periode. In 1711 is het Vroenhof een klein en onbelangrijke leen, eigendom van baron de Kerckhem.

• H. J. GEERKENS - SNIJDERS D., Oude hoeven te Ophoven-Geistingen , (Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 235-272).