Geografisch thema

Rijksweg (Lanklaar)

ID
6244
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6244

Beschrijving

Aangelegd in 1812-13, ter vervanging van de oude weg van Maastricht naar Maaseik, die grosso modo het tracé van de Romeinse heirbaan Tongeren-Nijmegen volgde. Tot midden 19de eeuw was de Rijksweg vrijwel onbebouwd (Atlas van de Buurtwegen, 1844). De bebouwing begon eind 19de eeuw, en heeft thans de vorm van een echte lintbebouwing aangenomen, zodat de weg een bijkomende centrumfunctie in het dorp gaat vervullen, mede door de aanwezigheid van handels- en horecazaken. In 1971 werd de Rijksweg verbreed, waarbij het oude postkantoor uit midden 19de eeuw verdween, en het monument voor de Eerste Wereldoorlog verplaatst werd naar zijn huidige plaats bij de kerk.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Twee burgerhuizen in spiegelbeeld

 • Omvat
  Vuurmolen

 • Is deel van
  Lanklaar

 • Is gerelateerd aan
  Rijksweg (Elen)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijksweg (Lanklaar) [online] https://id.erfgoed.net/themas/6244 (Geraadpleegd op )