Geografisch thema

Diksmuidesteenweg

ID
6251
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6251

Beschrijving

Gelegen in het gehucht Sleihage op de grens met Oostnieuwkerke. Reeds voor de Eerste Wereldoorlog, industriële as, echter zware verwoestingen circa 1918. Nummer 17, voorheen stampkotmolen, zijnde een oliemolen, in 1800 vervangen door windmolen, met name "Vergeldermolen" verwoest in 1918 en afgebroken in 1930, vervolgens vlasfabriek, in 1957 omgevormd tot vlasvezelplatenonderneming Placolin, thans leegstaand. Op hoek Ieperstraat, metaalverwerkend bedrijf Mol, opgericht in 1942. Nummer 43-45, houthandel/zagerij van M. Raes, voorheen wagenmakerij.

Nummer 93, Vrije Basisschool van 1962-1963 in opdracht van de zusters van de Heilige Vincentius van Oostnieuwkerke met oorspronkelijk het klooster op de bovenverd.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Christus-Koning met klooster

  • Is deel van
    Hooglede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diksmuidesteenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/6251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.