Marktplaats

Beschrijving

Heden vierzijdig plein met kerk, in oorsprong kerkhof en kerk, zie Ferrariskaart (1770-1778). Het huizenblok ten noorden van de Warden Oomstraat vormde er toen een morfologische eenheid mee. Zware verwoestingen gedurende de Eerste Wereldoorlog. Basisbebouwing: uit de 18de en de 19de eeuw en het interbellum; twee bouwlagen met lijstgevels; heden voornamelijk aan de westzijde grotendeels vervangen door appartementsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw van drie à vier bouwlagen. Woonfunctie, horecazaken en dienstverlening.

Op het centrale en tevens hoogste punt, de Sint-Amandskerk, alvast tot 1934 omgeven door kerkhof, zie behouden grafkapel van de Hoogleedse pastoors. Heden terrassenaanleg ten zuiden en ten westen van de kerk, en ten noorden parkeerplaats.

Meerdere oorlogsmonumenten: voor het cultuurcentrum herdenkingsplaat met opschrift "Op 10 en 13 juni 1794 vond hier te Hooglede de slag plaats tussen de troepen van de Franse Republiek en de Engels-Oostenrijkse coalitie". Ten zuiden van de kerk standbeeld voor de Hoogleedse militaire en burgerlijke slachtoffers van de twee wereldoorlogen en de Poolse soldaten (Tweede Wereldoorlog), gesigneerd Th. Vandermeeren (Tielt) en F. Dupont (Tielt).

Gemeentehuis op de hoek met de Bruggestraat. Ernaast, nummer 2, politiekantoor in dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en diamantkopversiering. Nummer 6, cultuurcentrum "De Gulden Zonne" van 1994 naar ontwerp van Buro II (Roeselare) op de plaats van het gesloopte klooster der zusters maricolen, zie behouden klokkentorentje op parking.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol