Nieuwplaats

Beschrijving

Van Torhoutstraat naar Stationsstraat; reeds in de 16de eeuw zo genoemd. 19de- en 20ste-eeuwse woonhuizen.

Nummer 10 aan de hoek met de Kapellestraat, 19de-eeuws hoekhuis met afgesnuite hoektravee. Nummers 20 en 22 twee 19de-eeuwse dubbelhuizen van vijf traveeën en twee bouwlagen van verankerde rode baksteen. Nummer 15: 19de-eeuws winkelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat) met recente dakkapellen, bepleisterde lijstgevel met decoratieve sluitstenen. Nummer 2, voormalige herberg "Stad Gent", van drie traveeën en één bouwlaag met interbellumparement voorzien van klokvormig dakvenster. Nummer 18, voormalige herberg "De Blauwvoet", met parement uit de jaren 1930, driedelige pui met bewaarde roedeverdeling en beglazing.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol