Bruggestraat

Beschrijving

Gedeelte van de in 1752 onder Oostenrijks bewind aangelegde steenweg Kortrijk-Brugge. Noordelijke uitvalsweg en hoofdstraat met recht tracé, van het dorpscentrum naar Meulebeke; ontlast van doorgaand verkeer sinds de voltooiing van de Ringlaan in 1996-1997 tot het kruispunt Steenoven-/ Kruisstraat.

Een figuratieve kaart van 1665 en het Landboek van 1736 geven het pleinvormige uiterste zuiden van de straat aan met een tamelijk geconcentreerde bebouwing. De waterput, op het Landboek geflankeerd door twee (gerechts?)bomen, wordt niet meer aangeduid op 19de-eeuwse kaarten. Deze straat vormde een plaatselijk machtscentrum: de schepenbank vergaderde tenminste vanaf 1719 "In Den Dobbelen Arendt" (zie nummer 8). Van 1919 tot 1985 was het gemeentehuis gevestigd in het "Huis Van Ooteghem-Catulle" (zie nummer 11).

Heden, aaneengesloten bebouwing met burger- en handelshuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw / eerste helft van de 20ste eeuw. Nummers 93-95: vrijstaand samenstel van burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), getoogde muuropeningen met deels bewaard houtwerk. Nummers 8, 11 en mogelijk nummer 23 klimmen in kern op tot de tweede helft van de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuw. De burgerhuizen nummers 40-52 en 89 behoren bij de verdwenen weverijen "Deboutte" en "Vanthuyne". De zogenaamd "West-Vlaamsche Moket- en Fluweelmaatschappij" met een relatief nieuw fabrieksgebouw (nummer 77) werd in 1928 aan de Oostrozebekestraat gesticht.

Eenvoudige doorsnee-architectuur van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), sporadisch onder schilddak (nummer 62). Bakstenen voorgevelparementen, soms met schijnvoegen gecementeerd of bepleisterd (onder meer nummers 5, 8, 11, 23, 28, 31, 47, 69, 131). Nummer 62: handelspand met granito-bepleistering. Bebouwing uit de jaren 1920-1930 meestal traditioneel opgevat, doch soms met gevelordonnantie in de lijn van de nieuwe zakelijkheid zie onder meer nummers 15, 32, 41. Veel aangepaste parementen en puien, ook nieuwe bouw.

Naar de Ringlaan toe, bewaarde lage (samenstellen van) (boeren)arbeidershuizen uit de 19de eeuw (onder meer nummers 103-107, 124, 142, 185, 305; nummers 235-239 aan de hoek met de Steenovenstraat) mogelijk in kern teruggaand op de eerste helft van de 19de eeuw zie vlechtingen in de rechter zijgevel en de verhoogde linker zijgevel. Nummer 151: boerenburgerhuis mogelijk van vlasser, zie laaddeur in de tweede bouwlaag. Dicht bij Meulebeke, sinds 1906 Heilig Hartschool (zie nummer 315) en sinds 1963 H.Hartkerk voor het gehucht "De Hoogte".

• Rijksarchief Kortrijk, Plothofonds nr. 351. Figuratieve kaart "De weg van 't Leestjen naar Hoge Doorn" (1665), foto heemkundige kring "Den Hert".
  • GOETHALS G., Studie van de Popp-kaart en -legger Ingelmunster, in Den Hert, XI, 2, 1990, p. 25.
  • Landboek De Vos (1736), bewaard op het gemeentehuis.