Geografisch thema

Doelstraat

ID: 6270   URI: https://id.erfgoed.net/themas/6270

Beschrijving

Bochtige straat van de Weststraat naar Emelgem; het zuid- en noordgedeelte maakten circa 1850 respectievelijk deel uit van de Groenstraat en de Veldstraat. De benaming "Doelstrate" komt reeds voor op een figuratieve kaart van 1664. Het landelijk karakter van deze straat dat duidelijk blijkt uit de P.C. Poppkaart (circa 1850), ging vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw gedeeltelijk teloor ten gevolge van lintbebouwing met arbeidershuizen van één à twee bouwlagen. Nummer 96: witgeschilderd en met schijnbanden gecementeerd hoekhuis van één bouwlaag onder zadeldak; getypeerd door rechthoekige muuropeningen met uitgewerkte sluitstenen en festoenen. Voorts (sociale) woningbouw uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Naar Emelgem toe is het landelijk karakter enigszins bewaard. Nummer 246: Boerenarbeidershuis uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok loodrecht op de straat) in ruime tuin; rechts opkamertravee, getoogde muuropeningen en behouden houtwerk onder meer luiken.

  • VANDEWIELE A., De Keure van Ingelmunster en Vijve met zijn toebehoorten, 1554, in Den Hert, XVI, 1, 1995, p. 38-45. Publicatie van uittreksels van een figuratieve kaart bij een renteboek van 1664.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen en Hazekapel

  • Omvat
    Hoeve 't Kloosterhof

  • Is deel van
    Ingelmunster

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Doelstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6270 (Geraadpleegd op 17-01-2021)