Geografisch thema

Doelstraat

ID
6270
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6270

Beschrijving

Bochtige straat van de Weststraat naar Emelgem; het zuid- en noordgedeelte maakten circa 1850 respectievelijk deel uit van de Groenstraat en de Veldstraat. De benaming "Doelstrate" komt reeds voor op een figuratieve kaart van 1664. Het landelijk karakter van deze straat dat duidelijk blijkt uit de P.C. Poppkaart (circa 1850), ging vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw gedeeltelijk teloor ten gevolge van lintbebouwing met arbeidershuizen van één à twee bouwlagen. Nummer 96: witgeschilderd en met schijnbanden gecementeerd hoekhuis van één bouwlaag onder zadeldak; getypeerd door rechthoekige muuropeningen met uitgewerkte sluitstenen en festoenen. Voorts (sociale) woningbouw uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Naar Emelgem toe is het landelijk karakter enigszins bewaard. Nummer 246: Boerenarbeidershuis uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok loodrecht op de straat) in ruime tuin; rechts opkamertravee, getoogde muuropeningen en behouden houtwerk onder meer luiken.

  • VANDEWIELE A., De Keure van Ingelmunster en Vijve met zijn toebehoorten, 1554, in Den Hert, XVI, 1, 1995, p. 38-45. Publicatie van uittreksels van een figuratieve kaart bij een renteboek van 1664.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning van 't Kloosterhof

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen en Hazekapel

  • Is deel van
    Ingelmunster


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Doelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6270 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.