Geografisch thema

Lysbrugstraat

ID
6279
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6279

Beschrijving

Korte straat met recht tracé als verbinding tussen Gentstraat en Zuidkaai; via voetgangersbrug in metalen vakwerkconstructie verbonden met de Nijverheidsstraat. Deze zogenaamde "Lysbrug" dateert van na de laatste kanaalverbreding in 1973-74. De benaming gaat echter terug op een brug over de Mandel, reeds aangeduid op het Landboek van 1736.

Overwegend lintbebouwing met lage arbeidershuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), soms geknikt. Het straatbeeld wordt gedomineerd door de silo's van het veevoederbedrijf Haeck aan de Zuidkaai en de voormalige "weverij De Ven" met 'kasteeltje' uit het eerste kwart van de 19de eeuw (zie nummer 37).


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kasteeltje

  • Is deel van
    Ingelmunster


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lysbrugstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.