Schoolstraat

Beschrijving

Korte straat met een recht tracé, tussen Gravinne- (Markt) en Meulebekestraat. Op de P.C. Poppkaart (ca. 1850) nog een deel van de "Kalsijde van Thielt" of de huidige Meulebekestraat. Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen; aan het einde van de straat sociale woningbouw uit de jaren 1960. Tevens recente appartementsbouw. R., dominerende school- en kloostergebouwen van de 'Zusters van Maria Ingelmunster' (cf. nr. 8), en gemeenteschool (nr. 4 A) met in 1978 ingehuldigde nieuwbouw. Voorts, naar de Meulebekestraat toe, brandweerkazerne met slangentoren uit de jaren 1960, openbare bibliotheek van 1998 en grootwarenhuis, l.g. op het terrein van de voormalige weverij Deboutte (cf. Bruggestraat). Nr. 34: z.g. "Gashuisje"; laag XIX d-huisje met deels blinde vensters bij de nu vernieuwde gasinstallatie, reeds aangeduid op de kaart van O. Kerckhof van 1908. Ten O. van de straat, sinds 1859 gemeentelijke begraafplaats met imposante grafkapel van de familie de Montblanc (cf. infra).

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit XIX d en XX A; twee à vier trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat). Bakstenen lijstgevels, soms verlevendigd d.m.v. banden van lichtere of donkerdere baksteen (o.m. nrs. 1-3, 6, 12, 15, 19-21, 28). Nrs. 1-3 met jaarsteen .1903., markerende Brugse trav. en middenrisaliet oplopend in trapgevel (opgetekend in juni 1998 en ondertussen afgebroken).