Geografisch thema

Schoolstraat

ID: 6284   URI: https://id.erfgoed.net/themas/6284

Beschrijving

Korte straat met een recht tracé, tussen Gravinne- (Markt) en Meulebekestraat. Op de P.C. Poppkaart (circa 1850) nog een deel van de "Kalsijde van Thielt" of de huidige Meulebekestraat. Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen; aan het einde van de straat sociale woningbouw uit de jaren 1960. Tevens recente appartementsbouw. Rechts, dominerende school- en kloostergebouwen van de 'Zusters van Maria Ingelmunster' (zie nummer 8), en gemeenteschool (nummer 4 A) met in 1978 ingehuldigde nieuwbouw. Voorts, naar de Meulebekestraat toe, brandweerkazerne met slangentoren uit de jaren 1960, openbare bibliotheek van 1998 en grootwarenhuis, laatst genoemde op het terrein van de voormalige weverij Deboutte (zie Bruggestraat). Nummer 34: zogenaamd "Gashuisje"; laag huisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw met deels blinde vensters bij de nu vernieuwde gasinstallatie, reeds aangeduid op de kaart van O. Kerckhof van 1908. Ten oosten van de straat, sinds 1859 gemeentelijke begraafplaats met imposante grafkapel van de familie de Montblanc.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw; twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, soms verlevendigd door middel van banden van lichtere of donkerdere baksteen (onder meer nummers 1-3, 6, 12, 15, 19-21, 28). Nummers 1-3 met jaarsteen "1903", markerende Brugse travee en middenrisaliet oplopend in trapgevel (opgetekend in juni 1998 en ondertussen afgebroken).


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Drukkerij

 • Omvat
  Gemeentelijke begraafplaats

 • Omvat
  Klooster- en schoolcomplex zusters van Maria Ingelmunster

 • Is deel van
  Ingelmunster