Geografisch thema

Stationsplein

ID
6286
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6286

Beschrijving

Tussen Kortrijk- en Stationsstraat, verbinding met laatst genoemde via Centrumbrug over het kanaal. Gedeelte van de in 1752 onder Oostenrijks bewind aangelegde steenweg Kortrijk-Brugge. De volledig landelijke omgeving van deze weg - zie Atlas der Buurtwegen van circa 1843 - wijzigde geleidelijk aan vanaf 1846-1847 ten gevolge van de aanleg van de spoorlijn Kortrijk-Brugge met halte en station te Ingelmunster.

De linkerkant van de straat wordt gedomineerd door het pendelaarsstation (nummer 18), een in hoge mate verbouwd stationsgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voorts lintbebouwing met burgerhuizen en een groot aantal - soms leegstaande - cafés onder meer "Gasthof London" (nummer 13) en "Hof van Vlaanderen" (nummer 31). Nummers 2-10: samenstel van arbeidershuizen en voormalig 'fabriekje' uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 10) - nu drukkerij - met typerende ramen met ijzeren tracering en gietijzeren latei met rozetten.

Doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; enkel- en dubbelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, soms beschilderd (onder meer nummers 29, 31, 57, 59) of met schijnvoegen gecementeerd (nummers 45-47). Nummer 1: deels vrijstaand handelspand uit het vierde kwart van de 19de eeuw, markerend gebruik van helrode baksteen voor de venster- en poortomlijstingen en de rondboogfries, en van arduin voor de doorgetrokken onderdorpels.

  • BLONDEEL W., CARRON F. e.a., Ingelmunster in oude en nieuwe prentkaarten, Handzame, 1978, p. 115-135.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stationsplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/6286 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.