Weststraat

Beschrijving

Westelijke uitvalsweg vanaf het kruispunt Brugge-/ Gravinne-/ Stationsstraat tot Emelgem. De huidige benaming komt reeds voor op figuratieve kaarten van 1665. Wisselend zicht op de toren van de Sint-Amanduskerk (Markt). In de 18de eeuw reeds een vrij geconcentreerde bebouwing aan het begin van de straat en het licht gebogen tracé, zie Ferrariskaart (1770-1778).

Overwegend lintbebouwing met herenhuizen en arbeiderswoningen. Voormalige brouwerij met café zie puilijst (nummer 1). Tevens rustoord (zie nummer 53), en de voormalige kloosters van de Paters Lazaristen (zie nummers 52-62) en de "Filles de Charité" of 'papnunnen' in de volksmond (nummers 66-68) die zich hier in begin 20ste eeuw vestigden. Ten opzichte van de rooilijn inspringende recente appartementsbouw uit de jaren 1980-1990.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw; één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), sporadisch geknikt (nummer 46). Nummer 2 aan de hoek met Bruggestraat: destijds café "In de Gouden Leeuw", hoekpand van drie bouwlagen als pendant van Gravinnestraat nummer 1 aan de hoek van Bruggestraat. Eenvoudige bakstenen lijstgevels, soms beschilderd of gecementeerd. Bij nummer 65 witgeschilderde en beraapte rechter zijgevel met grote imitatieblokken. Tussen nummers 57 en 59, elektriciteitscabine met gevelstenen "EOB" en "1934", onder naar achteren afhellend lessenaarsdak; rode baksteenbouw verlevendigd door middel van banden van witte sierbaksteen. Tussen nummers 104 en 106, vrijstaande als kapel met aandaken en vlechtingen opgevatte elektriciteitscabine uit de jaren 1950.

Naar het straatuiteinde toe is de weg afgezoomd met Canadapopulieren. Ten zuiden, deels bewaard groen karakter met de Beukendreef en inplanting van residentiële wijk. Ten noorden, vanaf de jaren 1960-1970 sociale woningbouw met de zogenaamde 'Westwijk'; grasperk met kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aan de straat. Nummers 112-116: achterin gelegen samenstel van boerenarbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen); links aansluitende travee onder lessenaarsdak; nummer 116 met imitatiebanden gecementeerd en oranjebeschilderd.

• BLONDEEL W., CARRON F. e.a., Ingelmunster in oude en nieuwe prentkaarten, Handzame, 1978, p. 207, p. 247-257.
  • VANDEWIELE A., De Keure van Ingelmunster en Vijve met zijn toebehoorten, 1554, in Den Hert, XVI, 1, 1995, p. 38-45. Publicatie van uittreksels van een figuratieve kaart bij een renteboek van 1664.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol