Camiel Ameyestraat

Beschrijving

Tussen de Roeselaarsestraat en Nederweg. Genaamd naar de Izegemse wijnhandelaar en likeurstoker. Rijbebouwing met burgerwoningen en voornamelijk arbeiderswoningen opgevat als eenheidsbebouwing onder meer nummer 9-19 en 14-22. Ook industrie met verscheidene achterin gelegen borstelfabrieken: zogenaamd "Werkhuizen Alex Sintobin-Vuylsteke" gesticht in 1898 en vanaf de jaren 1950 opgevolgd door "De Jonghe-Verschaete". Behouden voormalige directeurswoning, geïnspireerd door de Normandische architectuur, gevel verhoogd in 1943, naar ontwerp van F. Coppieters (Gent), nummer 32.

Borstelfabriek "Bourez-Kesteloot" gesticht in 1900, voorheen gelegen tussen nummers 46 en 50 en thans verkaveld, de huidige fabriek is gevestigd in de Lodewijk De Raetlaan (nummer 30). Tevens de vestigingsplaats van de kleinere borstelfabriek "Kips gebroeders" opgericht in 1904 en in 1907 uitgebreid met borstelhoutenfabriek. En de nog actieve borstelfabriek "La Brosserie Industriëlle".

Basisbebouwing: overwegend breedhuizen van twee bouwl. en twee trav. onder pannen zadeldak uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook enkele gecementeerde lijstgevels onder meer nummer 26, met uitgewerkt fries en borstwering. Nummer 44, dubbelhuis uit de jaren 1930 met typerende poorttravee en portaal met sierlijk uitgewerkte houten deur en glas-in-loodbovenlicht.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 75/ 1943.
  • LERMYTE J.M., Izegemse straatnamen, p. 5-6.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen in Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie., Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1974-1975, 6 delen, p. 342-348.
  • Dit is West-Vlaanderen, p. 655.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol