Dam

Beschrijving

Winkelstraat van de Mandel tot aan het kruispunt Reper- en Vijfwegenstraat. Voorheen door middel van de Mandelbrug verbonden met de Izegemse Brugstraat. Naar aanleiding van de bouw van de viaduct naar de Korenmarkt in 1974-1976, is die verbinding verbroken, met de teloorgang van de commerciële aantrekkingskracht tot gevolg; deels onteigenen van percelen aan de westzijde, en slopen van vier huizen ten noordwesten van tramspoor Ardooie-Kortrijk (1909-1952).

Nummer 40, voorheen olieslagerij van de familie Vandemoortele verwoest door brand in 1918. Ter hoogte van nummers 36-38 stond de Prinsessenmolen, van de familie Vandemoortele, reeds bestaande in 1843, aangeduid op de kadasterkaart van Popp (circa 1840), een houten graanwindmolen afgebroken in 1876. Iets meer ten noorden stond een oliewindmolen van de familie Vandemoortele, zie Reperstraat. Vanaf de 19de eeuw sterk geïndustrialiseerd: vestiging van de weverij met blekerij van P. Parmentier uit het derde kwart van de 19de eeuw, tot voor enkele jaren behouden in de N.V. Sintobin-Neyrinck; nummer 17 loodsen voor bouwmaterialen en kolen van G. De Caigny (Kortrijk), met voorheen winkel in nummer 19. Basisbebouwing: winkels en woonhuizen met typische poorten leidend naar achterin gelegen werkplaatsen. Nummer 24, apotheek naar ontwerp van S. Wylein van 1949.

• Nummer 24: Stedelijk Archief Izegem, Emelgem Bouwvergunningen 1949.
  • HOLEMANS H., Westvlaamse wind- en watermolens, kadastergegevens 1835-1990, deel 2, gemeenten D-G, p. 37.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol