Droge Janstraat

Beschrijving

Steegje tussen de Kortrijkse- en Slabbaardstraat-Noord; nagenoeg recht tracé. Genaamd naar een stuk land, dat de huidige straat begrensde. Straatbeeld wordt bepaald door arbeidershuisjes, voornamelijk opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer nummer 9-19 van 1878. Enkelhuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels onder meer op gepikte plint. Getoogde vensters; deels bewaard schrijnwerk, onder meer schuiframen op de bovenverdieping. Eenheid onder meer doorbroken door vernieuwde parementen (nummer 22), aangepaste muuropeningen (nummers 12-18 en 26) en het samenvoegen van twee woningen (numers 17 en 19). Nummer 3, voormalig werkhuis voor mechanische houtbewerking van A. Rosselle.

• Stedelijk Archief Izegem, Hinderlijke Inrichtingen, Dossiernumers 312-357, nr. 367.
  • VANDROMME A., Hedendaagse straatnamen, in Ten Mandere, nr. 1, 1960, p. 9.