Dweersstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Meensestraat en Burgemeester Vanden Bogaerdelaan; aangelegd in 1909. Recht straattracé met gevarieerde bebouwing voornamelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw: arbeiderswoningen, burgerwoningen, stadsvilla's en buurtwinkels (nummer 9). Basisbebouwing: breedhuizen van twee tot vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Straatbeeld voornamelijk bepaald door lijstgevels getypeerd door baksteenfriezen en sierbaksteen (nummers 3-7, 11, 13, 19-21, 35 en 41), eenheid evenwel doorbroken door vernieuwde parementen (nummers 39 en 43). Nummer 33, met vermeldenswaardig glas-in-loodbovenlicht. Voorts eenheidsbebouwing van 1925 in opdracht van de "Iseghemse bouwmaatschappij Herop., naar ontwerp van C. Spriet (Izegem). Oorspronkelijk concept van acht bakstenen huisjes, waarvan nu verschillende met vernieuwd gevelparement (nummers 14, 22 en 24); nummers 18 en 20 met schijnvoegen gecementeerd en nummer 18 verhoogd met één bouwlaag. Nummer 12, burgerwoning van 1923, naar ontwerp van V. Buyse; bakstenen trapgevel (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) verlevendigd door witte sierbaksteen. Ook huizen uit het derde kwart van de 19de eeuw, onder meer nummer 31.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 15/ 1919-1923, 18/ 1925.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 51.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol