Eigenhaardstraat

Beschrijving

Van Schoolstraat naar Azalealaan; recht tracé. Straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door verscheidene reeksen arbeiderswoningen onder meer gebouwd in opdracht van van de "Iseghemse Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen". Nummer 31-41: eenheidsbebouwing van vijf arbeidershuizen van 1929, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), oorspronkelijk bedoeld als reeks van twaalf enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van twee verschillende types; deels aangepaste muuropeningen. Traditionele enkelhuisplattegrond met één of twee vertrekken en uitgebouwde bergplaats op de begane grond en steektrap aansluitend bij een tochtportaal of gang.

Nummer 7-17. Reeks van arbeiderswoningen uit het interbellum, van elk twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak. Eenvoudige baksteenbouw op gecementeerde plint. Variatie door afwisseling van muurnissen; rechthoekige muuropeningen onder gecementeerde latei.

Nummer 10-14. Eenheidbebouwing van drie arbeidershuizen gebouwd in 1932, in opdracht van "Nameloze Maatschappij van Goedkope woningen", naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem). Bakstenen enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; geprofileerde fries. Deurtravee gemarkeerd door zeszijdig bovenvenstertje opgenomen in een uitspringende muurdam. Rechthoekige muuropeningen. Het klein venstertje naast de deur situeert de trap met kwart. Bewaard houtwerk. Vrij "traditionele" plattegrond met dienstruimten ondergebracht in de gekoppelde uitbouw tegen de achtergevel. Verwerking van beton voor de balken en vloerplaten.

Nummer 23-29. Eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema, van 1932, in opdracht van "N.V. voor Goedkope Woningen", naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem). Vier enkelhuizen, in plaats van zeven volgens bouwplan, van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenvoudige bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint, getypeerd door de speelse metselverbanden van de borstwering. Licht vooruitspringende deurtravee; verdiept segmentboogportaal met rechthoekige deur onder betonnen luifel; zij- en bovenlicht. Rechthoekige vensters onder meer tweelichten; deels bewaard schrijnwerk.

Nummer 47-53. Eenheidsbebouwing uit de jaren 1930, aanleunend bij de meer vooruitstrevende architectuurstijlen zie strakke gevelbehandeling. Vier arbeidershuizen volgens spiegelbeeldschema van twee bouwlagen onder zadeldak. Horizontale gevelbelijning door de overkragende, vernieuwde, kroonlijst, de gecementeerd fries en het voegwerk. Rechthoekige vensters; zijlichten getypeerd door muurdammen van zwartgeglazuurde baksteen. Afgesnuite hoek met getrapt metselwerk.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 29/ 1929, 45/ 1932.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol