Emelgemseplein

Beschrijving

Oorspronkelijk trapezoïdaal plein, heden parkeerplaats, ten westen begrensd door de Stijn Streuvelsstraat. Het plein was voorheen grotendeels omgeven door herbergen, onder meer nummer 5, hoekherberg zogenaamd "Mandeldaele", voorheen "De Bakkerij" en Stijn Streuvelsstraat nummer 4, voormalige herberg " 't Gemeentehuis". Noordzijde inmiddels volledig gesloopt, aan de westzijde, het gemeentehuis van 1951. Ten zuidoosten kerk, voorheen omgeven door kerkhof, ten zuiden palend aan de omwalling van de pastorie. De ruimte voor en naast de kerk is in 1963-64 onttrokken aan het kerkhof en herbestemd als parkeerplaats.

Heden ten zuidoosten van de kerk, begraafplaats met aan de ingang standbeeld, van 1925 voor militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog gesigneerd door beeldhouwer G. De La Fontaine: Heilig Hartbeeld en een knielende soldaat met lauwerkrans in de hand. Op begraafplaats beeldengroep van Geloof, Hoop en Liefde.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden. Deel 2, 1995, p. 97-98.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 254.