Hogestraat

Beschrijving

Loopt van oudsher (zie Ferrariskaart, 1770-1778) van het dorpscentrum in noordwestelijke richting naar de hoger gelegen wijk "het Hooghe". Heterogeen straatbeeld met lintbebouwing. Voornamelijk woonfunctie, maar ook commerciële functie met enkele herbergen. Nummer 7, op de straat gebouwde herberg uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw getypeerd door de afgeschuinde deurtravee; zijgevel met getoogde vensters met behouden schrijnwerk. Openbare functies met parochiaal centrum (nummer 11), jeugdlokaal (nummer 8-10), basisschool en rustoord "Sint-Vincentius". Ook industrie onder meer het veevoederbedrij Leenknect (nummer 99), dubbelhuis met vernieuwd parement uit de jaren 1950; links, poortgebouw met magazijnen. Basisbebouwing met eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw breedhuizen van één (nummer 103) à twee bouwlagen onder pannen zadel- of mansardedak. Enkele burgerwoningen met laat-19de-eeuwse  gevelbepleistering. Naar het straateinde toe enkele 19de-eeuwse boerenarbeiderswoningen onder meer nummer 119, op de straat . Ook enkele interbellumwoningen onder meer nummer 15, met typerende muizentandfries; getrapte zij- en achtergevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol