Kachtemsplein

Beschrijving

Vijfzijdig plein reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Pleinwanden gevormd door woon- en handelshuizen, grosso modo uit de tweede helft van de 20ste eeuw (nummer 12), van twee bouwlagen onder zadeldaken; centrale parking waar, volgens foto's uit de jaren 1950, tot het derde kwart van de 20ste eeuw nog huizen stonden. In zuidwesthoek Sint-Jan-de-Doperkerk met erachter begraafplaats. Ten noordoosten, het voormalig gemeentehuis (nummer 13). Het gemeentehuis van 1956, is sinds 1977 in gebruik als cultureel centrum: gedenkzuil van arduin voor het 9de linieregiment in de slag aan de Mandel (Tweede Wereldoorlog); opschrift in doorlopende tekst "Salus Patriae Suprema Lex", reliëf met zwaard en opschrift "9e Linieregiment 27 mei 1940".

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 115.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol