Meensesteenweg

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg, via Sint-Eloois-Winkel naar Menen, waaraan het gehucht Bosmolens gelegen is; overwegend recht tracé met knik ter hoogte van voornoemd gehucht. In feite deel van de Meensestraat dat over de Rijksweg is gelegen. Steenweg bestaande uit twee delen: tussen Ter Beursplein en Oude Iepersestraat, Leenstraat genaamd. Voornamelijk woonfunctie maar ook verzorgende functie met het revalidatiecentrum "Ten Bos" en het Maria Rustoord en het rusthuis "De Plataan" (1998). Nabij de rijksweg voornamelijk rijbebouwing met arbeidershuizen; diverse groepen eenheidsbebouwing van één bouwlaag onder meer nummers 54-68 en 132-142; eenheid echter vaak doorbroken door nieuwe parementen. Voorts enkele interbellumwoningen met eenvoudige bakstenen lijstgevels getypeerd door het verzorgde metselwerk onder meer nummer 1 van 1935, naar ontwerp van H. Monteyne (Izegem) en nummer 7. Ook enkele hoeven onder meer nummer 9, aan de straat gelegen hoeve, aanleunend bij het langgestrekte type met aangepaste woning onder geknikt zadeldak; vlechtingen, muuropeningen en schoorsteen in de verankerde linker zijgevel wijzen op een 19de-eeuwse kern.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol