Geografisch thema

Melkmarkt

ID
6329
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6329

Beschrijving

Tussen Melkmarkt- en Wijngaardstraat. Reeds in 1571 vermeld, maar dan Hondtmarct genaamd. Oudste vermelding als Melckmarckt dateert uit 1640. In de 19de eeuw ook gekend als Zwijnsmarkt. Na de Eerste Wereldoorlog tijdelijk Vredeplaats genaamd.

Volledig nieuw aangelegd plein met centrale beuk zogenaamd "Vredesboom", aangeplant na de Eerste Wereldoorlog. Ten oosten, gedenktekencomplex voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, gelegen te midden van een plantsoen, afgezet door hardstenen muurtje met uitgewerkte ijzeren omheining; tot 1975 op de Korenmarkt gevestigd.

Geheel ontstaan uit het bij elkaar plaatsen van het Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, met imposante beeldengroep van gevleugelde overwinningsgodin en soldaat; naar ontwerp van J. Vercoutere (Izegem) en uitgevoerd door beeldhouwer A. Van Peteghem (Roeselare) en het sobere Monument voor de Izegemse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, opgericht in 1946 naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem), uitgevoerd door G. Vindevogel (beeldhouwer).

Recente bebouwing met uitzondering van nummer 12 aan de hoek met Melkmarktstraat, zogenaamd "D'halve Maan" zie opschrift; hoekpand met uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ten gevolge van verscheidene aanpassingen onder meer in 1895 en 1910,  zie bouwplannen. Verankerde puntgevel, blijkbaar met rest van een verlaagd aandak. Vensterindeling op de bovenverdieping, zie opmeting van 1895 die vroegere deur in de tweede travee links situeert.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 6/ 1893-1896, 13/ 1912-1914.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 delen, Brugge, 1995, p. 153-154.
  • VANDROMME A., Hedendaagse straatnamen, nr. 2, 1960, p. 23.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 248.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 176, 275.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Opgaande bruine beuk als vredesboom

  • Is deel van
    Izegem

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Melkmarkt [online], https://id.erfgoed.net/themas/6329 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.